Facultatea de Istorie,Geografie şi Relaţii Internaţionale a Universităţii din Oradea este una din facultăţile tradiţionale ale centrului universitar orădean, fiind înfiinţată, în cadrul Institutului Pedagogic Oradea, în anul 1964. Din 1968, istoria - geografia s-a constituit într-o facultate independentă, pentru ca din anul 1973 să se transforme în Secţia de Istorie-Geografie a Facultăţii de Învăţământ Pedagogic Oradea.
În anul 1977, prin reorganizarea învăţământului, s-a prevăzut încetarea temporară a activităţii.
În anul 1990 specializarea istorie-geografie a fost reînfiinţată, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere, devenind, din anul 2002, de sine stătătoare.
În anul 2003 este înfiinţată specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, iar din iulie 2007 Facultatea funcţionează cu actuala denumire.
În prezent, din structura facultăţii fac parte trei departamente: Departamentul de Istorie (DI); Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului (DGTAT); Studii Europene şi Relaţii Internaţionale (RISE).
Facultatea dispune de bogate resurse si de conditii materiale corespunzatoare unui invatamant superior, modern, practic si competitiv. Pentru activitatea practica a studenţilor, facultatea a încheiat contracte de colaborare: Muzeul „Tarii Crisurilor”, Arhivele Nationale filiala Bihor, Staţia Meteorologicã Oradea si Direcţia Judeţeană de Statistica, Pfrimăria Municipiului Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Zona Metropolitană Oradea. Studentii au la dispozitie în cadrul facultăţii 4 amfiteatre, o sală de lectură, sali pentru seminarii si laboratoare, locuri adecvate de practica de specialitate, locuri în camine universitrăţii, cantina, club studentesc, terenuri de sport, sala de gimnastica, dispensar, unde isi pot desfasura activitatea si viata in general, in foarte bune conditii. Studentii facultatii beneficiaza, in primii trei ani, de excursii de studii si stagii de practica de specialitate.
Activitatea didactică a facultăţii este organizată pe baza Sistemul European de Credite Transferabile (ECTS). Implementarea acestui sistem a facilitat stabilirea conditiilor de baza necesare unui parteneriat activ cu orice specializare identică sau complementară din străinătate sau din ţară.